Nieuw! Volg de voortgang van de bouw in de blog!
Dinamo Classic
 

Als we op deze website spreken over Dinamo, dan hebben we het in principe over Dinamo Plug & Play. Hiermee wordt de huidige generatie modules (RM-C, TM44 en OC32/NG) bedoeld, die vanaf 2015 op de markt zijn. Maar Dinamo is al langer op de markt, want de eerste ontwikkelingen vonden al in de 90-er jaren plaats, de eerste commerciële beschikbaarheid was vanaf ongeveer 2001 en Miniworld Rotterdam werd met Dinamo in 2005-2007 gebouwd. Met de komst van Dinamo Plug & Play werd de eerste generatie Dinamo als "Dinamo Classic" betiteld.


Dinamo Classic heeft dezelfde eigenschappen en mogelijkheden als Dinamo Plug & Play, alleen is de uitvoering van de Plug & Play modules gebaseerd op huidige componenten en productiemogelijkheden. We doelen hiermee vooral op SMD-componenten en het geautomatiseerd laten produceren van de modules. Dit in tegenstelling tot Classic, waar je als klant bij VPEB alleen een kale printplaat kocht, bij een elektronicabedrijf de componenten bestelde en daarna zelf de print in elkaar moest solderen. Omdat het laatste niet voor iedereen weggelegd was, zijn er destijds enkele modelspoorbedrijven in Nederland in dat gat van de markt gestapt en hebben compleet gebouwde printen en zelfs compleet gebouwde systemen verkocht.


Na de komst van Dinamo Plug & Play is de markt voor Dinamo Classic minimaal geworden, maar de printplaten zijn tot op de dag van vandaag nog steeds beperkt leverbaar voor degene die zijn Classic systeem wil uitbreiden.


Een Dinamo Classic systeem bestaat uit de volgende modules:



Als we de vergelijking tussen deze twee systemen trekken, zien we overeenkomsten, maar ook verschillen. De RM-H/RM-U is vervangen door de RM-C, functies van de TM-H met CD16 zijn samengevoegd op de TM44 en de PM32 en OM32/OC32 zijn vervangen door de OC32/NG. De IPM is in een Plug & Play systeem vervangen door kant en klare voedingsunits van bijvoorbeeld het merk Meanwell, onder andere verkrijgbaar bij Reichelt.


Het grootste verschil bij de twee systemen zit bij de TM-H/CD16 en de TM44, ondanks dat ze functioneel identiek zijn, alleen is de uitvoering verschillend. Enerzijds omdat de TM44 met SMD-componenten uitgevoerd is, maar ook vanwege het aantal uitgangen. De TM-H plus CD16 heeft acht blokken met elk twee bezetmelders, waarbij de TM44 slechts vier blokken heeft, maar wel met vier melders per blok.


Verder heeft de combinatie van TM-H en CD16 de mogelijkheid het aantal bezetmelders per blok onbeperkt uit te breiden. Ondanks dat de huidige modelbaansoftware over het algemeen goed om kan gaan met één melder per blok, zijn er toch situaties waar zelfs vier melders een beperking is.



Deze situaties doen zich op onze modelbaan voor, wellicht nog niet allemaal in actief gebruik, maar wel voorzien om in de toekomst toe te passen.


Onze modelbaan is in principe gebaseerd op Dinamo Plug & Play, maar aangevuld met Dinamo Classic modules en dan met name de TM-H en CD16. In de stations Pontresina en Cavaglia is in de netwerktekening te zien waar we dit toegepast hebben.