Nieuw! Volg de voortgang van de bouw in de blog!
De gebouwen op onze modelbaan zijn merendeels zelfgebouwd aan de hand van meestal eigen foto's en tekeningen van internet. Voor de juiste afmetingen zijn we tijdens onze treinreizen in Graubünden vaak ter plekke gaan opmeten.

In eerste  instantie wordt een tekening gemaakt op millimeterpapier.  Hierna wordt van karton of van 2 mm MDF een mock-up gemaakt. Deze wordt op de modelbaan geplaatst om te kijken hoe het gebouw in de omgeving past en of het een reëel beeld geeft van de werkelijke situatie. Is dit het geval dan wordt het gebouw verder uitgewerkt en gelaserd. Om de stenengevels te maken worden deze eerst gegraveerd en daarna  door de lasercutter uitgesneden.

De goedgekeurde wanden worden dan met behulp van vierkante latjes in de hoeken verstevigd en in elkaar gezet. Om de wanden in elkaar te lijmen gebruiken we speciale houtlijm van BINDAN-RS, verkrijgbaar bij Unique Modelbouw te Coevorden. De lijm wordt aangebracht in kleine hoeveelheden, droogt daardoor snel en is zowel voor hout als ook voor papier en karton goed bruikbaar.

De ramen, deuren, vensterbanken, luiken etc. worden eerst in het tekenprogramma FreeCAD getekend. Dit programma is vrij te downloaden, maar vraagt wel enige oefening in het gebruik, ondanks dat we maar een klein deel van de mogelijkheden nodig hebben. Om een onderdeel te tekenen kies je “Nieuw project” en dan programma-onderdeel “Part”. Je krijgt dan een menubalk met symbolen, zoals kubus, cilinder, bol, kegel, waarmee je het onderdeel tekent door delen aan elkaar te plakken en weg te knippen.

Zodra de tekening klaar is wordt deze vanuit FreeCAD geëxporteerd naar een bestandje, dat door het slicer-programma Flashprint omgezet wordt naar het bestandstype dat de Flashforce Adventurer 3D printer gebruikt om het onderdeel te printen. Voor hele kleine onderdelen gebruiken we een resin-printer van het merk Anycubic type Photon 3.

Voor een deel van de huizen in het dorp hebben we geen hout of karton gebruikt, maar zijn deze geheel met de 3D printer gemaakt. Voordeel hiervan is dat je met verschillenden diktes en schuine wanden en kozijnen kunt werken.

Dan volgt de fase van het schilderen van de diverse wanden of losse onderdelen. Hiervoor gebruiken we meestal verf van Vallejo, ook verkrijgbaar bij Unique Modelbouw. Vallejo Model-Air kun je met de airbrush of met een kwastje aanbrengen. Door verschillende kleuren en meer of minder water toe te voegen, kun je mooie effecten krijgen. Met Vallejo Model-Wash werk je de geschilderde delen af. Er is wel enige creativiteit nodig om de gewenste effecten te krijgen.

De daken van de huizen zijn gemaakt van zelf gegraveerde pannen of leiplaatjes  en van platen van Evergreen. De meeste huizen zijn voorzien van sneeuwvangers, al dan niet van hout of geëtste onderdelen van Weinert, ook te verkrijgen bij Unique Modelbouw. De schoorstenen zijn met de 3D printer gemaakt. De goten en regenpijpen zijn van Auhagen of van Swiss Model Rail. Auhagen is een goedkope versie, Swiss Model Rail de mooiere, maar daardoor ook wat duurdere variant. Omdat het stationsgebouw van Alp Grüm een in het oog springend object is, hebben gekozen voor de goten en regenpijpen van Swiss Model Rail.

Op deze pagina hebben we een algemen beschrijving gegeven van de manier waarop wij de gebouwen maken. Op de afzonderlijke pagina’s in de menukeuze Galerij geven we per situatie en/of object meer gedetailleerde beschrijvingen.

Gebouwen