Nieuw! Volg de voortgang van de bouw in de blog!
Het landschap is in werkelijkheid en dus ook op een realistische modelbaan, heel divers door de verschillen in hoogte, het soort station en de diverse weersituaties. In Ospizio Bernina is het landschap heel anders dan in Alp Grüm of in Pontresina. Voor het beoordelen van de door ons gerealiseerde landschappen, moet je er eigenlijk zijn geweest.

Ospizio Bernina

Het station van Ospizio Bernina ligt op een hoogte van 2253 meter, dus duidelijk boven de boomgrens. Omdat er geen bomen groeien, hooguit een kleine verdwaalde lariks of dennenboom, ziet het landschap er kaal uit. De kleurstelling is in het voorjaar heel anders dan in de zomer of herfst. In het najaar heb je overwegend bruine en donkergroene tinten. In de winter ligt er op deze hoogte veel sneeuw en dan doet de witte omgeving zeer aan je ogen. Direct na het smelten van de sneeuw in het voorjaar, is het gras nog bruin en oud, maar één of twee weken later is alles fris groen.

Het landschap op onze modelbaan geeft de situatie weer zoals het eind september, begin oktober is. Ospizio Bernina is dan groen/bruin met grijze accenten van de rotsen. Het water in het Lago Bianco is dan helder groen/blauw. Wij hebben deze kleuren gebruikt om een reëel beeld te schetsen van deze periode.

Voor het creëren van het landschap gebruiken we het gebruikelijke vliegengaas, Styrodur platen en Sculptamold. We gebruiken geen gips omdat dat erg zwaar is en gauw barsten en scheuren geeft. Wij gaan om te beginnen niet al te precies aan het werk, maar smeren de Sculptamold redelijk dik over het vliegengaas. Alleen de paden en wegen worden wat nauwkeuriger gemodelleerd. Wij gaan ervan uit dat de natuur ook redelijk ruig is. Wel gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke stenen als rotsjes, wat een natuurlijk effect geeft.

We verven de accenten van het nog witte landschap van de gebruikte Sculptamold eerst zwart. Wanneer dit gedroogd is, gaan we verder met het inkleuren van het landschap. We gebruiken hiervoor normale houtlijm verdund met water en gemengd met grijze verf. Hiermee worden kleine stukken ingesmeerd en op de juiste plaats aangebracht.


Voor het groenen gebruiken we de materialen van Woodland Turf. Diverse kleuren breng je door en over elkaar aan met hoofdzakelijk laag gras. Kleuren zijn iets persoonlijks, maar wij gebruiken de nummers 42, 43, 44, 45 en 49. Voor de paden hebben we de restantjes gebruikt, maar niet te grof en vermengd met zand. Naderhand moet je de wit gebleven plekjes misschien nog wat bijwerken met grijze en bruine verf.

Alp Grüm

Doordat Alp Grüm alweer een stukje lager ligt dan Ospizio Bernina, namelijk 2091 meter, heeft het een heel ander landschap met veel meer bomen en andere begroeiing. De meeste bomen zijn lariksen, die in het najaar goudkleurig worden, wat een schitterend gezicht oplevert. We hebben de periode dat de bomen beginnen te kleuren zo goed mogelijk nagebootst.

Vanaf het perron kijk je naar de Piz Palü gletsjer, die we niet hebben kunnen nabootsen omdat het te ver weg is. In de Panaromakurve maakt het spoor een draai van 180 graden, waardoor de trein onder het station langs de eerste galerij inrijdt. Omdat je steeds lager komt,  staan daar steeds meer bomen. Kijk je de andere kant op, dan zie je hoog op de berg het hotel-restaurant Belvedere. Dit deel ligt hoger en het landschap is dus redelijk kaal, behalve achter en naast het gebouw waar juist weer veel bomen staan.

Tijdens de verbouwing van de galerijen is in de Panaoramakurve een tijdelijk bouwplaats gecreëerd. Ook hier hebben we rekening gehouden met het landschap. Daar vind je veel afval en te verwerken materialen, een opslagcontainer en een informatiebord over het project. In de toekomst moeten we hier nog de materiaalkabelbaan, die voor de werkzaamheden gebruikt is, bouwen.

Dorp Mahedan

Het dorp Mahedan wordt uiteraard voor een groot deel bepaald door de gebouwen. In die zin is het geen echt landschap, maar de ligging is wel uniek tegen de berghelling. In het dorp vind je leuke scenes, zoals het marktplein, de begraafplaats met kapel, een bouwplaats en onderaan het dorp een wandelpad met picknickplaats  en kiosk. Zo'n soort “Bahnlehrpfad” vind je ook bij de RhB en wordt bij ons gebruikt om een afscheiding te maken tussen Pontresina en Mahedan.

Je vind hier diverse soorten bomen, deels kant en klaar gekocht en deels zelfgemaakt. De boom naast de toren is zelf gemaakt van koperdraad en Woodland rubber. De groene bladeren zijn vastgemaakt met spuitlijm. Veel dennen en lariksen zijn eveneens van eigen makelij. Hiervoor wordt gebruik gemaakt de bouwpakketjes van Unique. De draadjes op maat knippen, in de sokjes vastlijmen met houtlijm, de draadjes een beetje verbuigen, zodat het op een boom lijkt. Stam met een kleefpasta insmeren, kleuren. Daarna met spuitlijm inspuiten en met de RTS Greenkeeper het groeigras aanbrengen. Eerst de langste, opnieuw met spuitlijm inspuiten, de kortere lengtes van het groeigras en daarna met de kortste, meestal Turf afwerken en na spuiten zodat alles vast blijft zitten. En zie je hebt een mooie boom. Eventueel een beetje “bijwerken”.

Water

Voor het maken van waterpartijen, de waterval en het meertje gebruiken we de producten B1211 en C121 van Woodland B1211, afgewerkt met een beetje witte verf voor de nuances. Verdere toelichting vind je op de pagina Berninabach.

Personen

Voor de scenes in het dorp, op de perrons en bij de picknickplaats gebruiken we het liefst niet-geschilderde poppetjes van Noch en Preiser.
Deze worden dan door Marieke, onder een vergrootglas, beschilderd. Hierdoor kun je verschillende typetjes maken, ook al zijn de poppetjes qua vorm gelijk.
Landschap