Nieuw! Volg de voortgang van de bouw in de blog!
Bediening

Eén pc met het Linux besturingssysteem wordt gebruikt als iTrain-server. Op deze server staat de database, zijn de interfaces fysiek aangesloten en iTrain bestuurt hiermee de baan. In principe zitten we alleen achter deze pc tijdens het starten en afsluiten van de baan, al is het maar omdat de werkplek zich half onder de baan bevindt.

In het netwerk (standaard ethernet) worden meerdere pc's als cliënt gebruikt, waaronder op een permanente werkplek waar we de dagelijkse handelingen doen: Treinen starten, locomotieven ijken en decoders instellen, maar ook nieuwe locomotieven en wagens aanmaken en nieuwe treinen samenstellen. Ook is dit de plek voor beheer en bewaking van de rijdende treinen en waar we kunnen ingrijpen als het een keer fout gaat. Vanwege de aard van deze activiteiten wordt iTrain hier gestart als master-cliënt, waardoor alle menu-opties beschikbaar zijn. De commando's worden doorgegeven en verwerkt naar de server, dus de cliënt heeft geen eigen database.
Bij deze werkplek hebben we ook een aantal voorzieningen om locomotieven en wagons te onderhouden. Het gaat om het programmeren van decoders, het ijken van parameters van motoren en het reinigen van wielen.

De meeste locomotieven hebben ESU decoders. Dit is niet alleen het huismerk van BEMO, maar ook onze favoriete decoder. Dit niet alleen vanwege de prima rijeigenschappen  en geluidseffecten, maar ook omdat met de ESU LokProgrammer het instellen van CV's en het laden van geluiden zeer uitgebreid, maar ook eenvoudig is.

Aan de ESU LokProgrammer kunnen verschillende testmogelijkheden aangesloten worden: ESU DecoderTester, rollenbank, railstuk 40 cm of een railstuk van 2 meter voor het ijken van motorparameters.

Voor andere decoders, dus niet-ESU, gebruiken we een SPROG II, die gekoppeld is aan iTrain. Hierdoor kunnen de CV's van een decoder (ook van ESU) in het iTrain bestand bij de locomotieven en wagons opgeslagen worden.